TECHNIK WETERYNARII


Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z nową podstawą programową

  • Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt
    • Prowadzenie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i zwierząt towarzyszących
    • Wykonywanie zabiegów inseminacji u zwierząt
  • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych
    • Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt
    • Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt
    • Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt
  • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej
    • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego oraz w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
    • Wykonywanie czynności pomocniczych podczas badania przedubojowego zwierząt i poubojowego mięsa

Technik weterynarii będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,
  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa,
  • prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).

Absolwent szkoły – technik weterynarii, może być zatrudniony w zakładach leczniczych dla zwierząt, organach inspekcji weterynaryjnej, może również prowadzić własną działalność w ramach hodowli zwierząt, doradztwa hodowlanego czy usług inseminacyjnych. W ostatnich latach pojawiają się nowe miejsca pracy dla technika weterynarii w usługach pielęgnacyjnych dla zwierząt czy długoterminowej rehabilitacji.

 


TECHNIK ROLNIK


Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z nową podstawą programową

  • Prowadzenie produkcji rolniczej
    • Prowadzenie produkcji roślinnej
    • Prowadzenie produkcji zwierzęcej
    • Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie
  • Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
    • Organizowanie produkcji roślinnej
    • Organizowanie produkcji zwierzęcej

Technik rolnik będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich,
  • organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.

 


TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH


Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z nową podstawą programową

  • Sporządzanie potraw i napojów
    • Przechowywanie żywności
    • Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
    • Planowanie i ocena żywienia
    • Organizowanie produkcji gastronomicznej
    • Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 


TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI


Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z nową podstawą programową

  • Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
  • Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie
  • Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie

Technik mechanizacji rolnictwa będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • użytkowania pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji rolniczej,
  • obsługiwania pojazdów, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,
  • oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych,
  • organizowania prac związanych z konserwacją i naprawą środków technicznych stosowanych w rolnictwie,
  • prowadzenia pojazdów samochodowych i ciągników rolniczych,
  • obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanych w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych

Fatal error: Class 'visits_counter' not found in /home/zsircku/domains/zsircku.ayz.pl/public_html/wp-content/themes/rafi/page.php on line 27